سادات ولایت پروان اکثریت آن ها حسینی نسب بوده و به حضرت زید شهید بن زین العابدین ع می رسند. که سادات لولنج ، دو آب و شیخعلی را شامل میشود. سادات ترکمن و ایمکه از مناطق مختلف جمع شده اند که در فصل های بعدی در باره آن معلومات داده خواهد شد. فعلا میپردازیم به معرفی سادات لولنج ، شیخ علی و دواب که در پست های جدا گانه نشر خواهد شد .
الف : سادات لولنج :
سادات لولنج از اولاده شاه دلیر آغا (از اعقاب شاه یحیی قلندر) میباشند که از خربید به دعوت مردم منطقه به لولنج آمده مسکن گزین شدند. و در لولنج وفات نمود. که شخص پاک نفس و صاحب کرامات زیاد بوده و مقبره آن زیارتگاه عام و خاص است.
سادات لولنج به چهار تیره تقسیم میکردند که از آن جمله دو تیره آن بزرگ بوده و عبارتند از : ۱ – تیره سادات میرزا صاحب ۲ – تیره سید اکبر شاه مشهور به اکبر شاهی .
در زمره تیره میرزا صاحب سادات را شامل میشود که در منطقه شرقی لولنج که (سیل زده) نامیده میشوند سکونت دارند و مشاهیر آن عبارتند : از سید کاظم شاه جد سید مصطفی کاظمی ، سید گل ، آغای دلیر ، سید شاهنشاه وکیل و سید حسین مشهور به ملا جانی . آقای هاشمی لولنجی مشاور رئیس جمهور کرزی در امور اقوام.
سید مصطفی کاظمی از مبارزین فعال دوره جهاد و مقاومت بود که در اجلاس بن شرکت داشت و بعد از آن مدتی را بحیث وزیر تجارت ایفای وظیفه نمود و بعدا بحیث وکیل منتخب مردم در ولسی جرگه انتخاب گردید و همچنان رهبر حزب اقتدار ملی بود. و در ۱۵ عقرب سال ۱۳۸۶ در حادثه بغلان شهید شد. روحشان شاد. و بعدا داکتر علی کاظمی بحیث نماینده مردم در پارلمان راه یافت و کوشش نمود تا راه شهید کاظمی را ادامه دهد.
و اما بعدا میپردازیم به معرفی قوم اکبر شاهی که شخصیت های بزرگی از میان شان سر بلند نموده که عبارتند از : سید سرور خان لولنجی، که از افراد بانفوذ منطقه بوده و از جمله خوانین نامدار ولایت پروان بشمار میرود.
قابل یاد آوریست که شهید سید مصطفی کاظمی نیز نواده دختری سید سرور میباشد.
سید سرور خدمات زیادی برای مردم لولنج نمود و قلعه بزرگ تاریخی را اعمار نموده اند زبانزد عام و خاص میباشد . نامبرده دارای دوازده پسر بوده و پسران وی هم از رجال بزرگ ولایت پروان بشمار میروند که عبارتند از : سید اسماعیل شاه لولنجی که از جمله همسنگران علامه سید اسماعیل بلخی بود و مدت دو بار وکیل در ولسی جرگه انتخاب گردید. سید منور شاه لولنجی که منشی بلدیه کابل بودند و پسر سید منور شاه انجینیر سید یعقوب ( نوید ) که مدتی را معاون شورای نظامی حزب جمیعت سلامی بود و در زمان حکومت برهان الدین ربانی بحیث معین هوا نوردی و بعدا مدتی را بحیث سرپرست وزارت هوا نوردی ایفای وظیفه نمودند.
همچنین تیره سومی عبارتند از تیره سید میرزا ولی و تیره چهارمی شامل سادات جوی نو میباشند که اولاده آن در لولنج سکونت دارند . و اکثرا در کشاورزی و زراعت اشتغال دارند.
از خوانندگان محترم تقاضامند هستیم اگر در نشر اطلاعات مطالبی از قلم افتاده است ما را در کامل کردن این مطلب همراهی کنید با تشکر